Algemeen

Je vetpercentage is op verschillende manieren te meten. De meest gebruikte methode is de huidplooimeting. Voor deze test is wel enige deskundigheid en apparatuur nodig, die niet iedereen heeft. Er is ook een methode waarmee je alleen een meetlint en weegschaal nodig hebt.

Op basis van een aantal gegevens van je lichaam kan uitgerekend worden wat je vetpercentage is. Het lichaamsvet verzamelt zich bij mannen en vrouwen in andere delen van het lichaam. Dit is de reden dat er twee verschillende formules zijn om het vetpercentage te bereken. Bij mannen zit het lichaamsvet vaak rond de buikregio, bij vrouwen vaak op en rondom de heupen.

Bij het uitrekenen van je BMI wordt alleen gekeken naar je lichaamsgewicht. De BMI houdt geen rekening met de verhouding spiermassa/lichaamsvet. Door je vetpercentage uit te rekenen weet je hoe de lichaamssamenstellingen ervoor staan. Op die manier is ook gemakkelijk te berekenen wat je vetvrije massa en spiermassa is.

Inhoud

De test bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Meetmoment

Generic selectors
Exact matches only
Zoek op titel
Zoek in inhoud
Post Type Selectors
Filter op categorie
Beroep sporttesten
Coördinatie
Gezondheid
Kracht
Lenigheid
Lichaamssamenstelling
Snelheid
Sport specifiek
Uithoudingsvermogen

Twee soorten huidplooimetingen

Bij het meten van het vetpercentage middels een huidplooimeting wordt vaak onderscheid gemaakt tussen 2 verschillende procedures:

De 4-punts huidplooimeting:

Het vetpercentage wordt op 4 verschillende plaatsen op het bovenlichaam gemeten. Zorg ervoor dat altijd de rechterkant gemeten wordt om zo een consequente uitlsag te krijgen bij eventuele hermetingen. De plaatsen waar gemeten wordt zijn:

 • Biceps – de voorkant midden bovenarm
 • Triceps – de achterkant midden bovenarm
 • Subscapulaire plooi – onder het schouderblad
 • Supra-iliacale plooi – boven het bekkenrand

De 7-punts huidplooimeting:

Het vetpercentage wordt op 7 verschillende plaatsen op het bovenlichaam gemeten. Zorg ervoor dat altijd de rechterkant gemeten wordt om zo een consequente uitlsag te krijgen bij eventuele hermetingen. De plaatsen waar gemeten wordt zijn:

 • Pectoralis plooi – halverwege de schouder en tepel
 • Abdominale plooi – 1 á 2 cm rechts van de navel
 • Thight plooi – halverwege voorzijde bovenbeen
 • Axillaire plooi – onder de oksel op tepelhoogte
 • Triceps – de achterkant midden bovenarm
 • Subscapulaire plooi – onder het schouderblad
 • Supra-iliacale plooi – boven het bekkenrand

Betrouwbaarheid

De huidplooimeting is een van de betrouwbaarste methodes om het vetpercentage te berekenen. De huidplooimeting is minder betrouwbaar bij ouderen, omdat de huidturgor vaak verminderd is en de spieren slapper zijn. Zodoende is de kans groter dat er ten onrechte spieren in de huidplooi worden meegenomen. Ook bij chronische spierziekten, dehydratie en oedeem vorming geeft deze parameter geen betrouwbare waarde.

Een te hoog vetpercentage?

Een te hoog vetpercentage kan op termijn voor vervelende klachten zorgen. Het bloedvatenstelsel en de organen komen door de hoeveelheid vet in de verdrukking en deze druk zal in de loop der tijd alleen maar toenemen. Vet speelt een belangrijke rol bij het ontwikkelen van ziektes en aandoeningen, zoals kanker, diabetes, hart- en vaatziekten of een herseninfarct. Het is daarom van belang om je vetpercentage binnen de gezonde marge te houden. Dit kan je doen door genoeg te bewegen en te kiezen voor een actieve levensstijl.

Uitslagen

Mannen

20-39 jaar 40-59 jaar 60-79 jaar
Laag < 8% < 11% < 13%
Goed 8% t/m 20% 11% t/m 22% 22% t/m 28%
Te hoog 20% t/m 25% 22% t/m 28% 25% – 30%
Veel te hoog > 25% > 28% > 30%

Vrouwen

20-39 jaar 40-59 jaar 60-79 jaar
Laag < 21% < 23% < 24%
Goed 21% t/m 33% 23% t/m 34% 24% t/m 36%
Te hoog 33% t/m 39% 34% t/m 40% 36% t/m 42%
Veel te hoog > 39% > 40% > 42%

E-boek: Alle Sporttesten

Op zoek naar handig naslagwerk waarin meer dan 40 sporttesten staan beschreven? Dit e-boek bestaat uit een overzicht van de door ons samengestelde belangrijkste sporttesten die er op dit moment zijn. Je vind hier ook alle bronnen & referenties!

Meer informatie

Compleet E-boek met alle sporttesten!

Theoretisch- en praktisch handboek

Tijdelijk slechts € 26,- € 21,50

 • Inclusief alle Bronnen & Referenties
 • Méér dan 40 sporttesten
 • Uitgebreide Testformulieren & Uitslagen
 • Méér dan 120+ pagina’s
 • Ideaal voor studenten & sportgerelateerde beroepen
E-boek downloaden
(4.1 gebaseerd op 76 beoordelingen)