Clicky

Vetpercentage thuis berekenen

Vetpercentage thuis berekenen

Algemeen

Met deze formule kun je thuis je vetpercentage berekenen. Het enige wat je nodig hebt is een meetlint en een weegschaal. Je vetpercentage kan je op verschillende manieren meten. De meest gebruikte methode is de huidplooimeting. Voor deze test is echter wel enige deskundigheid  en apparatuur nodig, die niet iedereen heeft. Er is ook een methode waarmee je alleen een meetlint en weegschaal nodig hebt.

Inhoud

De test bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Meetmoment

Procedure

Op basis van een aantal gegevens van je lichaam kan uitgerekend worden wat je vetpercentage is. Het lichaamsvet slaat zich bij mannen en vrouwen op andere delen van het lichaam op. Dit is dan ook de reden dat er twee verschillende formules zijn om het vetpercentage te bereken. Bij mannen wordt het lichaamsvet vaak rond de buikregio opgeslagen terwijl dit bij vrouwen juist op en rondom de heupen gebeurd.

Bij het uitrekenen van je BMI wordt alleen gekeken naar je lichaamsgewicht, maar houdt geen rekening met de hoeveelheid spiermassa lichaamsvet. Door het uitrekenen van je vetpercentage weet je hoe de lichaamssamenstellingen er voor staan. Op die manier is ook gemakkelijk te berekenen wat je vetvrije massa en spiermassa is.

Vetpercentage thuis berekenen

Het vetpercentage wordt op basis van je geslacht, lichaamsgewicht, lichaamslengte, nekomtrek, middelomtrek en heupomtrek (alleen bij vrouwen) berekend.  De formule werkt alleen bij mannen en vrouwen boven de 18 jaar met een normale lichaamsbouw. Voor mensen met anorexia of morbide obesitas is deze test niet geschikt.

Voor mannen, alle maten in centimeters:

%Vet = 86.010*LOG(buik – nek) – 70.041*LOG(lengte) + 30.30

Voor vrouwen, alle maten in centimeters:

%Vet = 163.205*LOG(buik + heupen – nek) – 97.684*LOG(lengte) – 104.912

Benodigdheden

  • Weegschaal
  • Meetlint

Uitslag & resultaten

In onze vetpercentage thuis berekenen whitepaper vind je de vetpercentage tabellen. Daarnaast vind je er informatie hoe je je vetpercentage kunt verlagen.

Whitepaper downloaden

Beoordeel deze test:

(4.6 o.b.v. 53 beoordelingen)

Compleet E-boek met alle sporttesten!

Theoretisch- en praktisch handboek

Tijdelijk slechts € 26,- € 21,50

  • Inclusief alle Bronnen & Referenties
  • Méér dan 40 sporttesten
  • Uitgebreide Testformulieren & Uitslagen
  • Méér dan 120+ pagina’s
  • Ideaal voor studenten & sportgerelateerde beroepen
E-boek downloaden

Geef een reactie