Introductie

Voetbal is in veel landen volkssport nummer 1. Het is laagdrempelig, vaak goedkoop en je speelt samen met je teamgenoten voor de overwinning. Dit in combinatie met het verrassende en veranderlijke maakt deze sport zo razend populair. Veel voetbalverenigingen besteden al veel aandacht aan het in kaart brengen van de fysieke gesteldheid van voetbalspelers door middel van testen en metingen. Maar welke testen moet je gebruiken als trainer en waarom juist deze testen? In dit artikel wordt dieper ingegaan op de fysieke eisen van voetbal en hoe we deze in kaart kunnen brengen door middel van het testen en meten.

Inhoud

Voetbal sporttesten

Generic selectors
Exact matches only
Zoek op titel
Zoek in inhoud
Post Type Selectors
Filter op categorie
Beroep sporttesten
Coördinatie
Gezondheid
Kracht
Lenigheid
Lichaamssamenstelling
Snelheid
Sport specifiek
Uithoudingsvermogen

Fysieke eisen bij voetballers

Allereerst is het interessant om te kijken naar een aantal statistieken uit het moderne voetbal. Zie de afbeelding hieronder voor een weergave per positie over een wedstrijd van 90 minuten.

Hieruit is op te maken dat de afstanden die een speler aflegt en op welke snelheid dit gedaan wordt, erg positie afhankelijk is. Dit is voor het trainen van de fysieke prestaties van een speler erg belangrijk om mee te nemen. Voor een centrale verdediger is het bijvoorbeeld interessant om sterk te zijn in duels en snel te kunnen wenden en keren. Voor een vleugelaanvaller is het juist erg belangrijk dat hij/zij snel en wendbaar is.

Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de strategie en de tactiek dat jij als trainer vraagt van je speler. Een 4-4-3 opstelling vraagt andere kwaliteiten van je voorhoede dan een 4-4-2 opstelling. Kijk dus goed naar het type speler in je selectie en wat zijn/haar krachten zijn om de speler zo goed mogelijk te laten presteren in zijn/haar positie.

KLUSC-analyse voor voetballers

Voor iedere sport is het mogelijk om een globale KLUSC-analyse te maken. KLUSC staat voor kracht, lenigheid, uithoudingsvermogen, snelheid en coördinatie. Deze analyse kan handig zijn om als basis te gebruiken voor je eigen testbatterij. Nogmaals, een sport als voetbal is complex en erg veranderlijk dus in de basis worden alle grondmotorische eigenschappen gebruikt en getest.

 KRACHT

Duels, sprongkracht en springvermogen zijn onderdelen waarbij het belangrijk is dat een speler over een goede hoeveelheid kracht bezit. Kracht heeft ook een belangrijk karakter in het blessure preventieve onderdeel bij voetballers.

 LENIGHEID

Iedere voetballer heeft een mate van lenigheid en flexibiliteit nodig in zijn of haar spieren. De belangrijkst reden hiervoor is dat een spier die constant onder spanning staat en niet voldoende op lengte kan komen door de spanning een hoger risico vormt voor een blessure. Echter, voetballers hoeven niet over een lenigheid te beschikken waar een turner/turnster bijvoorbeeld over moet beschikken.

 UITHOUDINGSVERMOGEN

Bij voorbaat zeggen mensen vaak dat voetballers over een goede “conditie” moeten beschikken. Vaak hebben deze mensen het dan over het uithoudingsvermogen van een speler. Er zijn een heleboel verschillende soorten uithoudingsvermogen. Het is dan ook erg belangrijk om goed onderscheidt te maken over welke vorm we het hebben. Het systeem wat bij voetballers het meest wordt aangesproken is de interval duurvorm. Dus kort en vaak versnellen in een langere periode van belasten.

 SNELHEID

Uiteraard is snelheid een onmisbaar element in de sport voetbal. Met name vleugelaanvallers en vleugelverdedigers moeten snel en behendig zijn.

 COÖRDINATIE

Het overkoepelende systeem. Doet het lijf wat de speler wil? Of moet de speler nog bewust nadenken over zijn fysieke handelingen? Hoe meer er geautomatiseerd is op dit gebied, hoe beter.

Testbatterij voor voetballers

Nadat we de fysieke eisen van de sport voetbal inzichtelijk hebben gemaakt kunnen we hier testen aan koppelen. Hieronder staan een aantal opties weergegeven die toepasbaar zijn in de praktijk. Iedere test heeft weer zijn voor- en nadelen.

Systeem Test Frequentie
Biometrie Vetpercentage Iedere 6 weken
Biometrie Gewicht Iedere 6 weken
Kracht Sprongtesten Iedere 6 weken
Lenigheid FMS test Iedere 12 weken
Uithoudingsvermogen MAS test Iedere 12 weken
Snelheid 10 meter sprint Iedere 12 weken
Snelheid 20 meter sprint Iedere 12 weken
Coordinatie FMS test Iedere 12 weken

1. Biometrie

De biometrie meten is belangrijk om in de gaten te houden of je spelers de juiste verhoudingen hebben qua spier en vetmassa. Dit is eenvoudig uit te voeren door een huidplooimeting af te nemen en het gewicht te blijven monitoren.

2. Kracht

De sprongtest geeft je inzicht in de mate waarmee een speler explosieve kracht kan leveren. Dit is een interessante parameter om te gebruiken bij voetballers.

3. Lenigheid

In de FMS-test zitten meerdere onderdelen waarbij ook de flexibiliteit in kaart wordt gebracht. Wanneer dit ondermaats is, zal dit in deze test duidelijk worden en kan hier vervolgens een programma op gemaakt worden.

4. Uithoudingsvermogen

Stel je hebt beschikking over een muziek installatie en het juiste apparatuur dan is het wenselijk om een interval shuttle run test af te nemen. Tegelijkertijd geeft de MAS test je ook een goed inzicht over hoe een speler presteert op het gebied van uithoudingsvermogen.

5. Snelheid

Tijdens een voetbalwedstrijd zal een speler vaak korte en snelle sprints moeten trekken. Daarnaast is het wenselijk om in de gaten te houden of spelers zichzelf verbeteren op het gebied van snelheid door adaptatie op jouw trainingen. Op deze manier weet je of je op de goede weg bent of dat je moet veranderen van methodes.

6. Coördinatie

Naast flexibiliteit meet de FMS-test ook de algehele coördinatie door middel van een aantal beweegpatronen. Ondermaats presteren op deze onderdelen zullen snel aan het licht komen.

Download Spreadsheet:

Monitor de vooruitgang van jezelf of je team

Testen en meten is leuk en kan voor de spelers erg motiverend werken om harder te gaan trainen. Hierbij is het belangrijk dat je als trainer de vooruitgang blijft monitoren en feedback geeft aan de spelers. Download via onderstaande link een handig geautomatiseerd Excel-bestand om de vooruitgang van je spelers in de gaten te houden en deze direct inzichtelijk te maken.

€12,50 – Download nu

E-boek: Alle Sporttesten

Op zoek naar handig naslagwerk waarin meer dan 40 sporttesten staan beschreven? Dit e-boek bestaat uit een overzicht van de door ons samengestelde belangrijkste sporttesten die er op dit moment zijn. Je vind hier ook alle bronnen & referenties!

Meer informatie

Compleet E-boek met alle sporttesten!

Theoretisch- en praktisch handboek

Tijdelijk slechts € 26,- € 21,50

  • Inclusief alle Bronnen & Referenties
  • Méér dan 40 sporttesten
  • Uitgebreide Testformulieren & Uitslagen
  • Méér dan 120+ pagina’s
  • Ideaal voor studenten & sportgerelateerde beroepen
E-boek downloaden
(4.1 gebaseerd op 76 beoordelingen)