Maximale aerobische snelheid (maximal aerobic speed) is de laagste snelheid waarbij maximale zuurstof opname plaatsvindt. Dit wordt vaak uitgedrukt in de Vo2Max score. MAS (maximal aerobic speed) kan gebruikt worden om je trainingen nog specifieker te maken voor wat je wilt gaan trainen. Er zijn meerdere testen waarbij de MAS getest kan worden. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende mogelijkheden en de voor- en nadelen hiervan.

Generic selectors
Exact matches only
Zoek op titel
Zoek in inhoud
Post Type Selectors
Filter op categorie
Beroep sporttesten
Coördinatie
Gezondheid
Kracht
Lenigheid
Lichaamssamenstelling
Snelheid
Sport specifiek
Uithoudingsvermogen

Wat is maximale aerobic speed?

De maximale aerobische snelheid (maximal aerobic speed) is de laagste snelheid waarbij maximale zuurstof opname plaatsvindt. Dit wordt vaak uitgedrukt in de Vo2Max score.

Waarom is Maximal Aerobic Speed belangrijk voor sport?

Veel sporten zijn erg aerobisch van aard. Dit betekent dat sporters voor een langere periode een hoge intensiteit moeten kunnen volhouden. Uit een recent onderzoek (1) blijkt dat atleten op een hoog niveau een grotere aerobic vermogen hebben dan atleten van een lager niveau. Daarnaast blijkt dat bij sporten waarbij veel wordt hardgelopen een grotere MAS nog belangrijker is om op een hoog niveau te presteren (2). Houdt er rekening mee dat een betere MAS niet direct hoeft te resulteren in een betere prestatie. Het is juist de taak van fysieke trainers in combinatie met de trainer en coaches om te kijken wat ieder individu nodig heeft om beter te gaan presteren in zijn of haar sport.

Er zijn meerdere testen om de MAS van een atleet te berekenen. Echter, niet alle testen zullen hetzelfde resultaat weergeven. Denk eens terug aan de definitie van MAS: maximale aerobische snelheid (maximal aerobic speed) is de laagste snelheid waarbij maximale zuurstof opname plaats vindt. Sommige atleten kunnen tijdens de test door blijven rennen en misschien zelfs versnellen ondanks dat ze hun Vo2Max al hebben bereikt. Hoe je hier tijdens het testen rekening mee kan houden wordt hieronder beschreven.

Allereerst is het advies om bij sporten waarbij er gerend wordt, de test ook rennend af te nemen. Er zijn meerdere rennende MAS testen ontwikkeld. Figuur 1 geeft deze weer in een tabel:

Test naam Aard van de test
Yo-Yo uithoudingsvermogen test shuttles, toenemend
1200m Shuttle test shuttles, toenemend
Piepjes test of 20-m shuttle shuttles, toenemend
Gezette tijd rennen recht toe recht aan, gelijkblijvend
Gezette afstand rennen recht toe recht aan, gelijkblijvend
Loopband test in laboratorium recht toe recht aan, toenemend

Zoals in bovenstaande tabel te zien is, zijn er al een aantal testen ontwikkeld. Sommige testen zijn rechttoe rechtaan. Andere testen worden afgenomen door shuttles te lopen en dus veel te wenden en te keren. Daarbij zullen sommige testen lineair zijn qua belasting en andere juist toe nemen na mate de tijd vordert. Als fysieke trainer en coachingsstaf is het belangrijk om de verschillen goed van elkaar te kunnen onderscheiden. Een voorbeeld: Shuttle tests bevatten veel wenden, keren, starten en stoppen en krijgen daardoor ook een anearobe tintje. Het is dan ook niet gek dat shuttle-based testen resulteren in een lagere nauwkeurigheid van de MAS scores bij atleten als dit niet gecorrigeerd wordt (3, 2).

Hoe bereken je de MAS?

Om bovenstaande punten mee te nemen in het berekenen van de MAS na een shuttle test zijn er correctie formules ontwikkelt voor een aantal testen.

Deze simpele 5-7 minuten loop blijkt een erg grote correlatie (r=0.94) te hebben met de MAS

Multistage fitness test – correctie formule (1)

MAS (km/h) = final shuttle speed (km/h) * 1.32 – 2.86

1200m shuttle test

Bereken voor atleten met een zwaarder lichaamsgewicht (100kg)

MAS (m/s) = 1200 / tijd in seconden – 29

Berekening voor atleten met een lichter lichaamsgewicht

MAS (m/s) = 1200 / tijd in seconden – 20.3

Gezette tijd of afstand

Voor een testprotocol waarin grotere rondes gelopen moeten worden (bijvoorbeeld op een atletiek baan of rondom een veld) kan je gemakkelijk de gemiddelde snelheid berekenen. Het is belangrijk dat je bij een vastgestelde afstand rekening houdt met het feit dat de test tussen de 5 en 7 minuten moet duren. Een voorbeeld: een atleet legt 1350 meter af in 310 seconden (5 minuten en 10 seconden). De MAS van deze persoon is dan: 4.3 m/s. Deze simpele 5-7 minuten loop blijkt een erg grote correlatie (r=0.94) te hebben met de MAS (4).

Bronnen:

(1) Lorenz DS, Remian DP, Naylor A. What performance characteristics determine elite versus nonelite athletes in the same sport? Sports Health. 2013 Nov;5(6):542-7.[PubMed]

(2) Baker, D. & N. Heaney. Some Normative Data for Maximal Aerobic Speed for Field Sport Athletes: A Brief Review. Journal of Australian Strength & Conditioning (in review).

(3) erthoin S, Gerbeaux, M, Geurruin F, Lensel-Corbeil G and Vandendorpe F. Estimation of maximal aerobic speed. Science & Sport 7(2), 85-91. 1992. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0765159705801790

(4) Berthon, P., Fellmann, N. Bedu, M., Beaune, B., Dabonneville, M., Coudert , J., and A. Chamoux. A 5-min running field test as a measurement of maximal aerobic velocity.  European journal of Applied Physiology. 75: 233–238. 1997

E-boek: Alle Sporttesten

Op zoek naar handig naslagwerk waarin meer dan 40 sporttesten staan beschreven? Dit e-boek bestaat uit een overzicht van de door ons samengestelde belangrijkste sporttesten die er op dit moment zijn. Je vind hier ook alle bronnen & referenties!

Meer informatie

Compleet E-boek met alle sporttesten!

Theoretisch- en praktisch handboek

Tijdelijk slechts € 26,- € 21,50

  • Inclusief alle Bronnen & Referenties
  • Méér dan 40 sporttesten
  • Uitgebreide Testformulieren & Uitslagen
  • Méér dan 120+ pagina’s
  • Ideaal voor studenten & sportgerelateerde beroepen
E-boek downloaden
(4.1 gebaseerd op 76 beoordelingen)